Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
Blog > Komentarze do wpisu

#6 Focaccia, czyli... focaccia:)

Jest to jedyny chyba przepis w ciągu tygodnia włoskiego, który zaczerpnęłam z internetu. Wypożyczyłam go z bloga: http://www.domowe-wypieki.pl. Przeczytałam gdzieś, że ciasto na focaccię ma rosnąć całą noc i tak moje ciasto rosło całą kupalnockę:). Może z tego powodu było takie pyszne?

Czym jest focaccia? Jest to rodzaj wielkiego chleba, we Włoszech sprzedawanego na kawałki. Można go jeść samego, jako przekąskę, a także jako dodatek do innych potraw. W którymś rejonie Włoch także jako śniadanie, ale nie wiem już, gdzie to czytałam i nie sprecyzuję:).

Jako dodatki dorzuciłam parę pomidorków, a na Ulfiej połowie trochę oliwek. A potem podałam na śniadanie, łamiąc chyba wszystkie zasady i nadziewając je mozzarellą i boczkiem wsadziłam do TOSTERA. Zło, nieprawdaż? Bardzo dobre, polecam!:D

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

700 dag mąki pszennej

21 g świeżych drożdży

łyżka zmiażdżonych ziaren pieprzu

450 ml wody

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

2 łyżeczki soli

rozmaryn do posypania (najlepiej świeży, ja miałam tylko suszony)

pomidorki, oliwki, czy co się chce na wierzch:)

 

Ciasto drożdżowe wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozkładamy na blasze. Wierzch polewamy wymieszaną wodą i oliwą (warto porobić w nim małe dołki). Posypujemy solą i rozmarynem,  kładziemy dodatki jeśli chcemy i pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni.

piątek, 22 czerwca 2012, nisha33

Polecane wpisy

  • Pumpernikiel w roli głównej

    Jako, że wciąż na wyjeździe, to spokojnie publikuję sobie zaległe wpisy. Mam na szczęście mnóstwo różnych zdjęć, a i w restauracjach mam kilka ciekawszych pozyc

  • Pralinki migdałowe na prezent idealne

    Jako, że mój Ulf w tym roku na rocznicę i urodziny dostawał jeden, duży prezent, a nie lubię na imprezę chodzić z pustymi rękami, uznałam, że zrobię coś małego,

  • #2 Pane al cioccolato, czyli chlebek czekoladowy

    Uwielbiam piec pieczywo, naprawdę, uwielbiam strasznie. Rosnące drożdże, zapach unoszący się w całym domu, prawdziwa poezja. Ale jakoś rzadko znajduję na to cza